AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.
U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom frizerskom salonu na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Dok joj njen kolega Teri Virst stilizuje frizuru, astronaut Anton Škaplerov je prikazan kako prati makaze sa vakumom da bi uhvatio otpatke nastale prilikom šišanja.Na snimku se vidi da se Samanta drži za šipke na zidu kako bi bila mirna. Virts i Škaplerov lebde oko nje.

Pranje kose
U svemiru astronauti koriste šampon koji se ne ispira, a nanose ga koristeći peškir kojim intenzivno trljaju kosu i kožu glave a potom koriste peškir i da obrišu kosu.
Vakum je neophodan da bi se osigurali da dlake ne lebde okolo po svemirskoj stanici. One ne smeju ni da padnu sa peškira, jer dlake koje lebde naokolo mogu da budu opasne po zdravlje, s obzirom na to da mogu da se udahnu ili da upadnu u oči.
Dlake mogu da zapuše filtere i da utiču na cirkulaciju vazduha i filtraciju.Prošle godine astronauti su pokazali i koliko nezgodno može biti pranje duge kose u svemiru.

Astronautkinja Karen Niberg je demonstrirala ovaj poduhvat.Ona ima dugu plavu kosu i mnogi su je pitali kako je pere dok je u svemiru.

Na videu se vidi da Karen stavlja vodu na glavu, boreći sa nekoliko pobeglih mehurića, potom dodaje šampon koji se ne ispira. Sredstva koja koristi su zakačena za zid iza nje kako ne bi “pobegla”, potom briše peškirom kosu i tako je suši.

Štednja vode
Tamo se voda ne rasipa. Suši se na glavi, sakuplja sistemom za ventilaciju koji je vraća kao kondenzovanu i potom pijaću vodu.
U svemiru voda prijanja uz telo umesto da teče niz njega, tako da astronauti koriste sunđere prilikom tuširanja, a i vode nema u izobilju pa je korišćenje sunđera dobro i zbog štednje (nešto što bi smo i mi na zemlji trebali da primenjujemo ako ćemo da mislimo na našu planetu).

Brijanje
Brijanje u svemiru je slično brijanju na zemlji. Astronauti samo moraju da budu pažljivi da dlake ne završe u vazduhu kao i kod šišanja. Briju se koristeći penu ili električni brijač, koji većina preferira jer im nije potrebna voda, a vakum automatski sakuplja dlake.

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Kosa kao uspomena – neobičan običaj iz Viktorijanskog doba Betoven je živeo u vreme u kojem je pravljenje uspomena od kose bio način na koji su ljudi izlazili na kraj sa smrtnošću. Tokom Viktorijanskog doba i muškarci i žene su nosili nakit sa kosom, koji se obično...

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimo Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimoŽelite lokne koje deluju prirodno, lepršavo, moderno? Ne želite seljalčke lokne, koje liče na viršle?...

Rtanj

Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. To je krečnjački masiv Karpato-balkanskog planinskog sistema. Vrh Rtnja-Šiljak nalazi se na visini od 1560 m. Planina je prekrivena listopadnim i četinarskim šumama i pašnjacima. Na njoj se nalazi oko 150...

10 Grešaka koje pravite prilikom pranja kose

10 Grešaka koje pravite prilikom pranja kose

Obožavam da ispiram kosu sa vrelom vodomDa li imate običaj da dugo ispirate kosu vrelom vodom? Ako je to vaša navika morate da znate da na taj način mnogo brže isušujete i kožu glave i samu kosu. Bolje koristite mlaku vodu koja pomaže da površinski sloj kose bolje...