AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

10 Grešaka koje pravite prilikom pranja kose

  1. Obožavam da ispiram kosu sa vrelom vodom
    Da li imate običaj da dugo ispirate kosu vrelom vodom? Ako je to vaša navika morate da znate da na taj način mnogo brže isušujete i kožu glave i samu kosu. Bolje koristite mlaku vodu koja pomaže da površinski sloj kose bolje upija i povećava efekte šampona i balzama.
  2. Štedim vodu
    Mnogi prave grešku jer ne pokvase kosu dovoljno pre nego što nanesu šampon na nju. Ako je razlog briga za životnu sredinu onda to podržavamo i samo nastavite tako. Međutim, moramo vam reći da je najbolje da pokvasite kosu tako što ćete je držati pod tekućom vodom bar minut ili dva, to će osigurati da izvučete najbolje iz vašeg šampona i balzama.
  3. Ne ispiram dovoljno kosu
    Ukoliko nakon nanošenja šampona i balzama ne isperete kosu dobro može da dođe do iritacije kože glave i stanjivanja dlake.
  4. Koristim mnogo šampona da bi mi se kosa sijala/da bi kosa bila čistija
    Mnogi misle da šampon nema efekta ukoliko se ne napravi mnogo sapunice. Međutim, dešava se sasvim suprotna stvar. Velika količina sapunice može da spreči šampon da “odradi svoj posao” kako treba. Idealno je da se za prvo pranje nanese količina u vidu kruga prečnika 1,5-4 cm, u zavisnosti od dužine kose. Za drugo pranje, ukoliko je potrebno, stavite manju količinu šampona.
  5. Kosu perem oko 4-5 minuta
    Ko god pere kosu kraće od 5 minuta, uključujući i korišćenje balzama, greši. Nije poenta stavljanje velike količine šampona na kosu i ispiranje vodom. Trebalo bi izdvojiti malo vremena za masažu temena kružnim pokretima vrhova prstiju.
  6. Ne treba mi balzam
    Nakon pranja kose koža glave će ubrzo povratiti prirodnu masnoću, ali sama kosa se isušuje. Zato treba koristiti balzame za kosu. Prvo ga nanesite na donje krajeve potom postepeno ka sredini.
  7. Perem kosu svaki dan
    Mišljena stručnjaka se razlikuju. Savetuje se pranje kose na svaka dva, tri dana. To svakako nije pravilo. Sami možete najbolje oceniti kada je vreme za pranje kose. Ukoliko vam se kosa češće masti i prlja neće škoditi da je perete svaki dan.
  8. Često menjam šampone
    Sa toliko proizvoda na tržištu tvoja nedoumica je opravdana, ali to ne znači da treba eksperimentisati i često menjati šampone. Nekad nam deluje da neki šampon nema efekta nakon nekoliko meseci korišćenja, ali to ne mora da ima toliko veze sa samim proizvodom. Neki šamponi imaju bolje dejstvo tokom određenih godišnjih doba budući da se struktura kose menja sa promenom sezone.
  9. Šampon uvek nanosim na isto mesto
    Većina šampon nanosi na vrh glave što dovodi to toga da se koža glave suši i peruta. Savetuje se nanošenje šampona na potiljak odakle se sapunja ka temenu radi sprečavanja iritacije.
  10. Posle pranja istrljam kosu peškirom
    Ako nakon pranja grubo brišete kosu peškirom trenjem ćete oštetiti dlaku. Mokra kosa je podložnija oštećenjima a trljanje je čini kovrdžavom i paperjastom i vodi do daljih oštećenja. Rešenje je da nežno obrišete kosu peškirom ili da je uvijete u peškir i pustite da se vlaga upije. Umesto peškira možete koristiti pamučne majice koje su mekše i više prijaju kosi.
Šišanje i pranje kose u svemiru

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom...

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Kosa kao uspomena – neobičan običaj iz Viktorijanskog doba Betoven je živeo u vreme u kojem je pravljenje uspomena od kose bio način na koji su ljudi izlazili na kraj sa smrtnošću. Tokom Viktorijanskog doba i muškarci i žene su nosili nakit sa kosom, koji se obično...

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimo Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimoŽelite lokne koje deluju prirodno, lepršavo, moderno? Ne želite seljalčke lokne, koje liče na viršle?...

Rtanj

Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. To je krečnjački masiv Karpato-balkanskog planinskog sistema. Vrh Rtnja-Šiljak nalazi se na visini od 1560 m. Planina je prekrivena listopadnim i četinarskim šumama i pašnjacima. Na njoj se nalazi oko 150...