AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Hrana za kosu – Top 20 namirnica koje su super zdrave za kosu

 1. Puter od badema
  Puter od badema sadrži razne hranljive materije poput proteina, zdravih masti, i nekih vitamina, koji su važni za zdravlje kose. Za vitamin E, koji se nalazi u orašastim plodovima, naučnici kažu da je odličan za davanje sjaja i gustine našoj kosi.
 2. Mandarine
  Značaj mandarina za rast kose je dvostruk. Vitamin C kojim su mandarine bogate, olakšava našem organizmu da apsorbuje gvožđe, na primer, iz spanaća. Vitamin B12 u mandarinama poboljšava rast, smanjuje opadanje i usporava proces sedenja kose.
 3. Spanać
  U nekim slučajevima, naročito kod žena, nedostatak minerala je uzrok gubitka kose. Jako je važno da proverite da vam ne nedostaje nešto u ishrani što može da dovede do gubitka kose. Na primer, proverava se nivo proteina, gvožđa i vitamina D. Spanać je bogat gvožđem i sadrži sebum koji se ponaša kao prirodni balzam za kosu. Spanać, kao i drugi ”zeleniši,” obezbeđuje omega 3 kiseline, magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe. Sve to čini našu kosu sjajnom i utiče na to da manje opada prilikom pranja. Od svih super zdravih namirnica za kosu, koje ćemo nabrojati, spanać je jedina koju bi trebalo zaista svakodnevno da konzumiramo.
 4. Jogurt
  Da li ste primetili šta se nalazi na vrhu skoro svake grčke statue? Gomila guste talasaste kose. Umetnički pravac stare grčke? Možda, ali veruje se da je jogurt imao neke veze sa tim. Gust, bogat proteinima, grčki jogurt su stari Grci, kao i mnogi drugi narodi, jeli još od 500 godine p. n. e. Jogurt je bogat vitaminom B5, poznatim kao pantotenska kiselina koji utiče na cirkulaciju krvi u koži glave i samim tim i na rast kose.
 5. Losos
  Ljudski organizam čini sjajne stvari poput pretvaranja sunčeve svetlosti u vitamin D, koji jača kosti. Ali ono što ne može, jeste da stvara omega 3 masne kiseline. One su anti inflamatorne, važne su u borbi protiv upala koje dovode do opadanja kose. Omega 3 masne kiseline je najbolje dobiti iz prirodnih izvora i to iz ribe kao što je losos ali i iz skuše i sardine. Pored toga što omega 3 kiseline čine da budemo fit i zdravi, one su jako bitne za rast kose koju ujedno čine gustom i sjajnom.
  Neki naučnici smatraju da su gubitak kose kod muškaraca, i opadanje kod žena, često povezani sa insulinskom rezistencijom. Losos je namirnica koja omogućava da telo efikasnije obrađuje insulin.
 6. Cimet
  Cimet miriše na novogodišnje praznike, a ujedno i poboljšava cirkulaciju, što dovodi kiseonik i nutrijente do naše kose. Dodajte ovaj začin u vaš doručak ili kafu ili ovsenu kašu što nas dovodi do…
 7. Ovas
  Ovas je bogat gvožđem, vlaknima, cinkom, omega 3 masnim kiselinama i polizasićenim masnim kiselinama koje stimulišu rast kose i čine je gustom i zdravom.
 8. Jaja
  Jaja su puna vitamina B7 – biotina koji pospešuje rast kose i jača dlaku. Manjak ovog vitamina može da dovede do opadanja kose. Još neki izvori biotina su: bademi, avokado i losos.
 9. Sočivo
  Sočivo je puno proteina, gvožđa, cinka, i biotina, a ima i mnogo folne kiseline (Vitamin B9). Telu je potrebna folna kiselina kako bi se obnovilo zdravlje crvenih krvnih zrnaca koja snabdevaju kožu glave sa tako važnim kiseonikom.
 10. Ječam
  Vitamin E je moćan antioksidant koji može da apsorbuje štetne ultraljubičaste zrake i štiti ćelije kože. Takođe, oporavlja oštećenja na koži nastala dejstvom sunca, koja mogu da utiču na slabljenje i proređivanje kose. Vitamin E dosta poboljšava rast kose i koristi se za lečenje ćelavosti.
 11. Orašasti plodovi
  Pistaći su povezivani sa lečenjem nasledne ćelavosti kod muškaraca. Indijski orah sadrži biotin, a orah sadrži ulja koja povećavaju količinu elastina u kosi. Elastin čini kosu savitljivom i onemogućava pucanje dlake.
 12. Borovnice
  Borovnice su antioksidanti koji pomažu našem telu da zaštiti ćelije od oštećenja koja prave slobodni radikali, što važi i za ćelije odgovorne za rast kose. Borovnice imaju najviše antioksidantnih svojstava od svog voća. Borovnice stimulišu rast kose zahvaljujući prisustvu proantocijanidina, plavih i ljubičastih pigmenta, koji utiču na rast kose tako što ubrzavaju prelaz iz telogena u anagen fazu rasta dlake.
  Borovnice, takođe, sprečavaju prerano sedenje kose. Kosa sedi kada počinje da gubi pigment, a a to je povezano sa starenjem organizma. Iako se ne zna tačno zašto se rano sedenje kose javlja kod nekih ljudi, naučnici smatraju da su glavni faktori genetika i nedostatak vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina dovodi do perniciozne anemije. Uzimanjem dovoljnih količina vitamina B12, kojeg ima u borovnici, ovo stanje može da se promeni.
 13. Šargarepa
  Beta karotin štiti od suve, umrtvljene kose i stimuliše žlezde u koži glave da stvaraju sebum. A ovaj eliksir za kosu se nalazi u narandžastom voću i povrću, a najviše ga ima u šargarepama, bundevi, dinji, mangu i slatkom krompiru.
 14. Riba iverak
  Uz gvožđe, drugi važan mineral, koji daje sjaj kosi je magnezijum. Ova riba je bogata magnezijumom, kao i nekoliko drugih vrsta ribe (bakalar, losos, skuša, inćuni, tuna…)
 15. Šitake pečurke
  Bakar može da pomogne kosi da zadrži svoju prirodnu boju. Šitake su bogate ovim mineralom kao i alge i susam.
 16. Leblebije
  Leblebije su jedna od namirnica koja sadrži najveću količinu vitamina B9. Šolja leblebija sadrži fantastičnih 1,114 mikrograma vitamina B9, skoro tri puta više od preporučene dnevne količine od 400 mikrograma. Ovaj vitamin je važan za rast kose i stvaranje kolagena.
  Leblebije su dobre za jačanje dlake, ali i za borbu protiv peruti i sedenja kose.
 17. Integralni pirinač
  Već smo spomenuli važnost proteina, međutim, proteinima su potrebni složeni ugljeni hidrati kako bi se osigurala energija za izgradnju jake kose. Integralni pirinač je savršen za pružanje energije, a bogat je i vitaminom B, koji je potreban za rast jake kose.
 18. Banane
  Banane sadrže silicijum koji povećava gustinu kose i čini da kosa postane jača i izdržljivija.
 19. Ostrige
  Cink je veoma važan mineral za opšte zdravlje organizma. Kada ga nema dovoljno u organizmu, može da dođe do opadanja kose, ali ne samo kose, i trepavice mogu da otpadnu usled nedostatka cinka. Osim u ostrigama, velike količine cinka se nalaze i u mesu kraba i jastoga.
 20. Bok čoj – kineski kupus
  Dermatolozi koji leče gubitak kose gledaju koliki je nivo feritina u krvi jer na osnovu toga mogu da zaključe šta naše telo radi sa gvožđem, koje savetuju da se doda ishrani prilikom prvih pregleda. Ako se jede dosta kineskog kupusa koji je prebogat gvožđem, oni bi trebalo da primete visok rast u koncentraciji feritina.
Šišanje i pranje kose u svemiru

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom...

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Kosa kao uspomena – neobičan običaj iz Viktorijanskog doba Betoven je živeo u vreme u kojem je pravljenje uspomena od kose bio način na koji su ljudi izlazili na kraj sa smrtnošću. Tokom Viktorijanskog doba i muškarci i žene su nosili nakit sa kosom, koji se obično...

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimo Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimoŽelite lokne koje deluju prirodno, lepršavo, moderno? Ne želite seljalčke lokne, koje liče na viršle?...

Rtanj

Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. To je krečnjački masiv Karpato-balkanskog planinskog sistema. Vrh Rtnja-Šiljak nalazi se na visini od 1560 m. Planina je prekrivena listopadnim i četinarskim šumama i pašnjacima. Na njoj se nalazi oko 150...