AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Od joge raste kosa? Joga položaji za rast kose

Joga je  drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu fizičkih položaja, vežbi upravljanja energijom putem disanja, koncentraciju, meditaciju  i samorealizaciju. Ono što je manje poznato jeste da postoji mišljenje da od joge raste kosa.  Logično je da pomaže, jer joga leči stres, koji je jedan od uzroka opadanja i gubitka kose. Međutim, postoje mišljenja da joga i na druge načine može da utiče na rast kose. Na primer, različite vežbe utiču na cirkulaciju krvi.

Od joge raste kosa? Položaji za rast kose

Predstavljamo vam top 10 položaja, asana, zbog kojih se smatra da od joge raste kosa:

  1. Munja ili dijamant položaj – Vadžrasana, prikuplja energiju i krv u gornjem delu tela.

Munja ili dijamant poza – Vadžrasana

2. Pas položaj ili Ado Muka Svanasana pomaže da se stimuliše protok krvi u glavi i samim tim pomaže rastu kose.

Pas položaj ili – Ado Muka Svanasana

  • Sveća – Sarvangasana. Ne brinite, ovo je jedna od najlakših vežbi koja može da pomogne rastu kose. Ovaj položaj pomaže poboljšanju cirkulacije krvi u glavi.

Sveća – Sarvangasana

  • Savijanje prema napred – Utanasana. Otklanja napetost i depresivno raspoloženje, nervni sistem se opušta, a kiseonik dovodi direktno u mozak.

Savijanje prema napred – Utanasana

  • Kamila – Ustrasana je izvanredan položaj za podmlađivanje ćelija krvi za rast kose. Baba Ramdev, popularni joga guru iz Indije savetuje ovu joga vežbu za rast kose.

5. Kamila – Ustrasana

Da se razumemo, ove vežbe nisu namenjene isključivo rastu i poboljšanju kvaliteta kose, ali smatra se da mogu da pomognu kod problema sa kosom, jer kao što je navedeno, utiču na cirkulaciju, ali i obnavljaju ravnotežu hormona, a hormonski disbalans je, takođe, jedan od razloga opadanja i gubitka kose.

  • Osim vežbi koje stimulišu cirkulaciju postoje i neke poput trljanja noktiju- Balayam. Ovo je zaista najlakša vežba koja može da utiče na rast kose. U bukvalnom prevodu znači Vežba za kosu. To je ustvari terapija akupresurom u kojoj osoba trlja nokte obe ruke jedne o druge i stimuliše kožu glave. Poklonici  Balayam joge Smatraju da ova vežba leči androgenu alopeciju.

Trljanje noktiju – Balayam

  • Položaj zeca – Sasangasana. Namenjen je svima koji imaju izrazito slabe mišiće vrata i ramena.

Položaj zeca – Sasangasana

  • Položaj ribe – Macijasana. Ovaj položaj se takođe smatra korisnim za rast kose, a ujedno je i lak za izvođenje.

Položaj ribe – Macijasana

  • Uttanpadasana – položaj podignutih nogu.

Uttanpadasana – položaj podignutih nogu

  1. Kapalabhati je vežba disanja koja poboljšava rad mozga i produžava život. Ovom vežbom se naše telo u potpunosti rešava ugljen-dioksida i drugih nečistoća.

Kapalabhati – vežba disanja

Naravno, ako po prvi put hoćete da primenite neke od ovih vežbi, savetujemo vam da se dobro raspitate i idete kod joga instruktora. A ako samo želite da vam poraste kosa, postoje i drugi načini za to.

Šišanje i pranje kose u svemiru

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom...

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Kosa kao uspomena – neobičan običaj iz Viktorijanskog doba Betoven je živeo u vreme u kojem je pravljenje uspomena od kose bio način na koji su ljudi izlazili na kraj sa smrtnošću. Tokom Viktorijanskog doba i muškarci i žene su nosili nakit sa kosom, koji se obično...

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimo Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimoŽelite lokne koje deluju prirodno, lepršavo, moderno? Ne želite seljalčke lokne, koje liče na viršle?...

Rtanj

Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. To je krečnjački masiv Karpato-balkanskog planinskog sistema. Vrh Rtnja-Šiljak nalazi se na visini od 1560 m. Planina je prekrivena listopadnim i četinarskim šumama i pašnjacima. Na njoj se nalazi oko 150...