AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Prirodna nega kože i kose

Prirodna nega kože i kose i kvalitetni, prirodni kozmetički proizvodi mogu pozitivno da utiču na vaš imuni sistem.

Svakog dana, gde god se nalazimo, naša tela napada mnoštvo zaraznih organizama. Imuni sistem je naša prirodna odbrana od virusa, bakterija i toksina. Ako naš imuni sistem ne radi kako treba, slab je i nije u stanju da se odbrani od tih napada.

Naša je dužnost da uklonimo ili smanjimo izloženost i unos sastojaka za koje znamo da su štetni. U slučaju hrane, telo ima prirodni „štit“ u vidu jetre koja eliminiše toksine iz hrane koju jedemo.

Međutim, situacija je drugačija kada su u pitanju supstance apsorbovane kroz kožu, jer one se ne filtriraju, te ulaze u organizam bez ikakvih prepreka. Da bismo zaštitili svoj imuni sistem, moramo voditi računa šta upotrebljavamo na našem telu jednako kao i o onome što konzumiramo. Takođe, iako većinu hranljivih sastojaka unosimo kroz hranu, deo je moguće uneti i nanošenjem na kožu.

Iz tog razloga je važno birati proizvode koji u svom sastavu sadrže vitamine (A, B, C, D ili E), folnu kiselinu, kao i minerale (kalcijum, cink i hrom).

Esencijalna ulja su još jedan sastojak koji povoljno utiče na imuni sistem, bilo da se koriste direktno na koži ili kroz kozmetiku. Bademovo ulje, na primer, smanjuje upale, hidrira suvu kožu, deluje kao antioksidans i pomaže jetri u uklanjanju toksina. Druga esencijalna ulja takođe imaju brojne pozitivne efekte: inhibiraju rast mikroba, eliminišu suvišne toksine u organizmu, umiruju upalu i pospešuju varenje.

Veoma je važno da kozmetika bude prirodna i da ne sadrži parabene, sulfate i PFAS, koji negativno utiču na celokupan organizam.

Parabeni se koriste kao konzervans u širokom spektru proizvoda, uključujući šampone. Otkad su otkriveni u tkivu dojki žena obolelih od karcinoma dojke, postoji zabrinutost u vezi sa njihovom bezbednošću, iako direktna veza još nije definitivno dokazana.

Sulfati su površinski aktivna sredstva i koriste se za pravljenje šampona. Oni su nusprodukt nafte, industrije koja stvara gasove sa efektom staklene bašte i zagađenje. Sulfati mogu da iritiraju vlasište, kožu i oči kod nekih ljudi. Iz tog razloga se proizvodi koji sadrže sulfate obično testiraju na životinjama, poput zečeva. Sulfati mogu negativno uticati na ekosisteme.

Perfluorooktanoinske supstance (PFAS) povezane su sa rakom, oslabljenim imunim sistemom i bolestima štitne žlezde.

Odabir šampona bez toksina je bolji za vaše zdravlje i životnu sredinu. Štetni sastojci u proizvodima koje koristimo svakog dana završavaju u rekama, morima i okeanima, gde negativno utiču na biljni i životinjski svet i vodene ekosisteme.

Primarna razlika između organskih i konvencionalnih proizvoda za negu kose je kvalitet sastojaka koji se koriste. Korišćenje konvencionalnih šampona može imati štetan uticaj na zdravlje i izgled kose, dok organski šamponi sadrže prirodne sastojke koji mogu pomoći jačanju i negovanju kose infuziranjem vlasišta i kose prirodnim mineralima, uljima i biljnim ekstraktima i time poboljšati stanje kože, smanjiti perut i iritacije vlasišta. Agresivni sintetički šamponi mogu da izazovu alergijske reakcije kože, crvenilo i osipe, čime se narušava opšti imunitet organizma.

Mnogi šamponi na tržištu koriste antibakterijske sastojke koji ubijaju sve bakterije, uključujući i dobre bakterije, dok organski šamponi neguju kosu na prirodan način, pružajući potporu imunom sistemu moćnim biljnim sastojcima koji jačaju zdravlje.

Šišanje i pranje kose u svemiru

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom...

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Pramen Betovenove kose kao inspiracija za knjigu

Kosa kao uspomena – neobičan običaj iz Viktorijanskog doba Betoven je živeo u vreme u kojem je pravljenje uspomena od kose bio način na koji su ljudi izlazili na kraj sa smrtnošću. Tokom Viktorijanskog doba i muškarci i žene su nosili nakit sa kosom, koji se obično...

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu

Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimo Tri greške koje pravimo kad uvijamo kosu i tri prosta načina da te greške ispravimoŽelite lokne koje deluju prirodno, lepršavo, moderno? Ne želite seljalčke lokne, koje liče na viršle?...

Rtanj

Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. To je krečnjački masiv Karpato-balkanskog planinskog sistema. Vrh Rtnja-Šiljak nalazi se na visini od 1560 m. Planina je prekrivena listopadnim i četinarskim šumama i pašnjacima. Na njoj se nalazi oko 150...