AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

MOJU ZEMLJU SRCE BIRA

Možda niste znali, ali prvi element nastao u univerzumu posle Velikog praska je vodonik.
Naše Sunce, izvor života na našoj planeti, šalje nam svetlost i toplotu iz kojih nastaje fotosinteza zahvaljujući fiziji vodonika.


Voda, čiji je osnovni element vodonik, majka je života. Najveći deo našeg tela čini voda.
Ko god da je projektovao sve što oko nas postoji – od atoma, preko ćelije i svih organizama, do zvezda i svemira, učinio je to genijalno, a sve bazirao na vodoniku i vodi. Neki od vodećih svetskih naučnih umova smatraju da će vodonični pogon biti pogon budućnosti. Možda su zato u našem sunčevom sistemu, po njegovim rubovima, u obliku leda, raspoređene ogromne rezerve vode, koje čekaju da ih naša civilizacija dosegne i upotrebi za put ka zvezdama, opet uz pomoć vode i vodonika.


U međuvremenu, naučnici stalno otkrivaju nove zapanjujuće osobine vode. Od toga da voda pamti, do toga da čista, nezagađena voda ima savršeno simetričnu kristalnu rešetku, a prljava i zagađena nesimetričnu i deformisanu, sve ukazuje na to da se radi o najvažnijem elementu za sveukupni život.
Naučno je dokazano da je kupanje u pojedinim vodama blagotvorno, a da boravak pored vode umiruje i eliminiše stres.


Možda baš zbog toga more ima tako privlačnu moć za sve nas. Kao dete, imao sam priliku da živim u jednom gradu na moru i osetim svu lepotu mora, ali i veliku sreću da u Srbiji, u Zaječaru i Gornjem Milanovcu, imam babe i dede kod kojih sam uvek provodio deo letnjeg raspusta. Imao sam sreću da se kupam u Timoku, na Borskom jezeru, u Dičini na Savincu, Knićkom i Šumaričkom jezeru i drugim rekama i jezerima. Kasnije sam spoznao lepotu kupanja u Savi, uzvodno od Beograda, na zemunskom Lidu, u Dunavu, na Srebrnom jezeru, na Adi, u Koštunićima, u rekama Mokre gore. Da ne govorim o bazenima, od Vrdnika, preko knjaževačke Banjice, pa do Prolom banje, i koliko god da sam voleo more, jednako sam zavoleo bogatstvo i različitost voda u mojoj rodnoj zemlji Srbiji. Ali i lepotu zemlje. Jednom sam na Tresibabi, iznad Knjaževca, predele naše lepe Srbije prvi put doživeo kao more… More zelenih bregova i dolina. More u koje sam se zauvek zaljubio. More koje je, kao i svako more, najlepše leti. Zadivljen pogledom na prelepu pitomu dolinu, sa odmorišta pored puta, upijao sam zujanje pčela, pa čak sam čuo krila leptira. Oko mene mirisala je livada na travu i cveće, a lagani vetar sa krova Srbije, sa Stare planine, blago ih je povijao i opijao me njihovim lelujanjem i svojom svežinom.


Tada sam shvatio zašto su naši preci davali život za odbranu svoje zemlje.
Tada sam shvatio da, koliko god sam sveta video i u koliko god mora sam se okupao, uvek ću se vraćati da me kupaju vode, vetrovi i mirisi moje zemlje. I tada sam shvatio da, kada moje godine iz mene osuše moju vodu, želim da ostacima svog tela nahranim moju zemlju.
Imao sam pozive da idem u Sjedinjene Američke Države. Svi koji su me tamo zvali govorili su mi da sa mojim preduzetničkim duhom i idejama tamo mogu da budem ekstremno uspešan i bogat. Sve sam odbio, jer sam znao da se moje bogatstvo nikada neće nalaziti na bankovnim računima, u vilama i statusnim simbolima.


Moje bogatstvo nalazi se u mojim očima, kada gledam Srbiju. Ono je u mojim nozdrvama, leti kao miris trave, a zimi kiše, snegova i dima iz odžaka. Ono je u mogućnosti da sedim u Drvengradu i upijam genijalnost Emira Kusturice. Da prošetam Fruškom gorom do Vrdničke kule i okupam se u prelepim i lekovitim vodama Fruških termi. Da posetim daleke pretke Lepence i u Aleksandrovcu vidim boginje starčevačke kulture, a onda probam prokupac i tamjaniku, vina lepša od italijanskih, dok gledam bregove vinograda, lepših od toskanskih. I da pričam sa ljudima, deleći ljubav prema ovoj zemlji i njenim plodovima.


Eto, tako je iz neizmerne ljubavi nastala pesma “Moju zemlju srce bira”.
Ja sam je započeo, a Jelena i Žika iz grupe Zana, koji isto kao ja vole ovu zemlju i odmore provode u Sirogojnu, finalizirali su tekst, napisali, odsvirali i otpevali muziku u koju su utkali svoju ljubav prema Srbiji.
Pesma “Moju zemlju srce bira” je naš melem za misli.


Ako i vi volite neki deo naše Srbije na poseban način, ako i vaše srce bira ovu zemlju za život i odmor, napišite nam, nacrtajte ili opevajte vašu ljubav, vaš melem za misli kada je Srbija u pitanju, a mi ćemo najbolje radove, ili one koji nam se najviše dopadnu, nagraditi.
O tome više detalja kasnije.

Zoran Ilić,
Osnivač Biomelema

Virus i život

Virus i život

Ovih dana virus, nešto toliko malo da prosto ni nauka nije sigurna da li je živo ili je prelaz iz nežive u živu materiju, nešto što može da se vidi samo ako se 100.000 puta uveća pod elektronskim mikroskopom, ugrožava život najinteligentnije forme života na Planeti Zemlji koja se satelitima i sondama već vinula ka zvezdama.

Melem za misli

Melem za misli

U vreme pandemije i karantina, kroz koje zajedno prolazimo i proći ćemo, želimo da sa vama delimo razmišljanja o životu i vremenu u kome živimo i šta možemo da očekujemo posle.