AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Melem za misli

Dragi prijatelji, svi vi koji ste sa nama poslednjih dana, meseci, godina i decenija.

U vreme pandemije i karantina, kroz koje zajedno prolazimo i proći ćemo, želimo da sa vama delimo razmišljanja o životu i vremenu u kome živimo i šta možemo da očekujemo posle.    

Trudićemo se da svakoga dana od nas dobijete nekoliko rečenica ili saveta sa željom da budu MELEM ZA vaše MISLI. Ova komunikacija svakako neće biti poslovna, već životna, sa željom da vam olakšamo, ulepšamo dan i damo životnu energiju i optimizam.      

U ovom vremenu prinuđeni smo da zastanemo, smanjimo tempo, da se preispitamo i da u danima sveopšte brige i straha između nas delimo dobrotu i savete za trenutke mira i spokoja. Prvi melem za misli je – mislite o drugima ali i o sebi. Odličan način je pisanje. Pišite,  beležite delove života kojima ste prisustvovali, vaše misli o drugima i o sebi ili zabeležite i misli o tragovima epoha o kojima ste čitali i slušali.

Pisanje angažuje sva čula. Ja pišem, ali o čemu bih pisao da nisam dodirnuo, čuo, pomirisao, da me nije bolelo i da nisam video.

Pisanje je temelj naše civilizacije. Klinasto pismo, kinesko pismo, alfabet i druga pisma omogućila su nastanak  filozofije, pa sveih ostalih nauka.

Pisanje je najbolji prijatelj koga svako od nas može da ima. Taj prijatelj ostaje sa nama i kada svi drugi odu. Pisanje ostaje iza nas, pa može da priča umesto nas…čak i da nas brani ako zatreba, kada mi više nismo u stanju da se branimo sami… Takav je to prijatelj. Veran i posle smrti.

Pišite, nađite novog prijatelja u vreme izolacije, nazovite ga „moj prijatelj, dnevnik“ i diskutujte sa njim. Smanjite dopisivanje preko društvenih mreža koje su preopterećene. Ostanite kod kuće. Ako već niste među ljudima iz zdravstva, kojima tek treba da budemo zahvalni, izolacija je sada najviši oblik humanosti. Nije junaštvo, već čojstvo. Čuvajte druge od sebe. I pišite.

Pisanje je prijatelj koji će vas najprijatnije iznenaditi. Jer će vam, kada mu se za dan, mesec ili godinu vratite da pročitate šta ste mu poverili, iskreno reći ko ste i šta ste. A možda i odgovoriti na pitanja ko smo, odakle dolazimo i gde idemo…

S poštovanjem,

Direktor Biomelema

Zoran Ilić

JA SAM…

JA SAM…

Ja sam deo
Zahvalan što je gledao, slušao, dodirivao,
bivao pojeden i jeo,
mirisao, disao,
našao smisao
i iznad svega
Voleo

Virus i život

Virus i život

Ovih dana virus, nešto toliko malo da prosto ni nauka nije sigurna da li je živo ili je prelaz iz nežive u živu materiju, nešto što može da se vidi samo ako se 100.000 puta uveća pod elektronskim mikroskopom, ugrožava život najinteligentnije forme života na Planeti Zemlji koja se satelitima i sondama već vinula ka zvezdama.